Välillä kuulee kysyttävän, että mitä ihmiset tekivät ennen internettiä? Mietitään vaikka työpaikan näkökulmasta ensin. On monia aloja, joissa tietokoneen käyttö on oleellinen osa työpäivää. Jos ei muuten, niin ainakin sähköpostia tulee firmassa kuin firmassa laitettua ja mikä onkaan sen nopeampaa kuin avata sähköpostiohjelma, naputella viestiä ja klikata menemään.

Ainoa suuri riski asiassa on, jotta posti menee myöskin oikeille saajille. Millä ennen hoidettiin? Lähetettiin postin mukana tai faxattiin. Ei taida paljoa olla paikkoja, joissa fax rallattelisi työpaikan nurkassa. Nykyaikaisiin etuihin kuuluu se, että yhdellä napin painalluksessa saa viestin lähetettyä monille yhtä aikaa. Internetin etuihin työpaikoilla kuuluu myös mahdollisuus järjestää videopalavareja esim. ulkomailla asuvien kontaktien kanssa. Puhumattakaan niistä monista sadoista tuhansista työpaikoista, joita tietotekniikka-ala ja internet itsessään on tuonut tarjolle. Jos ei olisi esim. mobiilisovelluksien käyttäjiä, ei olisi myöskään mobiilisovellusten kehittäjiä. Yksinkertaista mutta totta.

Teologia siis menee eteenpäin ja kehittyy koko ajan, ja samassa tahdissa on muuttunut ihmisen vapaa-aika ja mitä sillä tehdään. Yhä useammat ihmiset viettävät enemmän ja enemmän aikaa työn parissa, ja koska työvälineet ovat muuttuneet, tuovat töitään myös entistä enemmän kotiakin vaikka ennen ne oli mahdollista sulkea työpaikalle ja pitää vapaa-aika erillään töistä. Työn ja vapaan raja on hämärtynyt. Ihmisillä ei ole niin paljoa vapaa-aikaa ja vaikka onkin, kulkee sekin käsi kädessä tietokoneen kanssa.

Ennen ihmiset tapasivat toisiaan enemmän. Nykyään samaa hommaa ajaa Facebook ja muut sosiaaliset mediat. Ennen ihmiset kävivät keikoilla kuuntelemassa musiikkia ja ostivat levyjä, nyt saman asian ajaa Youtube. Onneksi sentään ulkona liikkumista ja harrastamista ei ole ulkoistettu nettiin, vaikka, hmm.. kaikkihan on mahdollista tässä tulevaisuuden maailmassa.